מאמרים

רוצים שינוי? שתפו את הציבור / יאיר בר-קול
פורסם בדה מרקר, 08.08.2011.
בימים סוערים אלה של מחאה חברתית רחבה, צף ועולה על פני השטח הניכור שבין האזרח לממשל בהיעדר ערוצים ומסגרות של היוועצות הדדית והידברות.
ההתעוררות הנוכחית מוכיחה כי בניגוד לטענה כאילו הדור הצעיר אדיש, חלול ומחובר רק לאיפון שלו, קם דור אכפתי שמבקש להיות מעורב בקביעת סדרי העדיפויות ובהתוויית עתיד המדינה וגורל אזרחיה.
נראה כי שיתוף הציבור בתהליכי קבלת החלטות הוא צורך השעה. אין ספק כי בתהליכים משתפים יש פוטנציאל של תרומה לבניית הסכמות ולגיבושן, למניעת קונפליקטים, לצמצום פערים ולהפחתת הניכור שבין האזרח לממשל, וחבל מאוד שלא הוחל בתהליכים אלה בעוד מועד ובעת רגיעה, כאשר הדי הפגנות ומחאות המוניות אינם מרחפים באוויר.
בעקבות כנס שהתקיים לפני כשנה וחצי במשכן הכנסת בנושא זה ביוזמת עמותת הסגל הבכיר בשירות הציבורי בחסותו ובהשתתפותו של השר הממונה על שיפור השירות לציבור, מיכאל איתן ובשיתוף עם ביה"ס לממשל באוניברסיטת תל-אביב, יצאה קריאה לממשלה להקדיש תשומת לב מרבית ולתת עדיפות גבוהה לשיתוף הציבור בתהליך קבלת החלטות, ובכך לאפשר הזרמת מידע, ציפיות, השגות והצעות מהציבור אל קובעי המדיניות ומקבלי ההחלטות במוקדי הממשל.
עיקרון השיתוף צריך לחלחל גם פנימה: שיתוף בין האוצר למשרדי הממשלה בתהליך התקצוב ובניצולו, ובין הנהלות ומטות המשרדים ליחידות השדה והקצה שלהם בשלבי התכנון והביצוע.
אילו היתה הקריאה לשיתוף הציבור נענית בזמנו והיו מוקמים פורומים של הידברות ושיתוף עם נציגי ציבור אותנטיים באופן יזום על ידי הממשלה וארגוני הציבור והחברה האזרחית ולא תחת לחץ, היתה אולי נחסכת מחאת המאהלים, והאנרגיות החיוביות האצורות בציבור היו מתועלות באופן ממוקד ואפקטיבי לאיתור ולליבון משותף של הבעיות ולמציאת פתרונות הולמים ומוסכמים.
ביוזמת השר איתן מופעל כיום אתר האינטרנט "שיתוף הציבור", המאפשר לציבור להשמיע את קולו ולהשפיע. יוזמה כזאת, תוך שימוש בכלים טכנולוגיים, ממש מתבקשת בעידן המידע, אך היא נותנת מענה חלקי בלבד לצורך בשיתוף ואינה יכולה לבוא במקום מגעים ישירים ובלתי אמצעיים וקשרי גומלין רצופים בין הציבור לממשל. מה עוד שקשה לצפות לגדולות ונצורות מהובלת הנושא על ידי משרד ממשלתי חסר משאבים ונטול סמכויות שאף גוף ביצועי בשירות המדינה לא הוכפף אליו.
עדיין לא ברור לאן תוביל המחאה ההמונית הנוכחית, אבל לא מאוחר מדי לגבש דגם משופר של יחסים ושיתוף בין המדינה לציבור על מרכיביו השונים ולאפשר לו, גם בין בחירות לבחירות, להיות שותף אמיתי וגורם משפיע בעל מעורבות חיובית ובונה. יש לקוות שהגורמים הנוגעים ירימו את הכפפה ולא ימתינו לגל המחאות הבא.
הכותב היה יו"ר עמותת הסגל הבכיר בשירות הציבורי.
