ניירות עמדה משנת 2017

מקצועיות ואיכות השירות הציבורי, הם נדבך חשוב במשטר דמוקרטי

הכותב: שמחה שמחוביץ, יו"ר עמותת הסגל הבכיר בשירות הציבורי, 19 באוקטובר 2017.

בימים אלה אנו קוראים ושומעים על קיצורי דרך בתהליך מינוי "משנה למנכ"ל" במשרדי הממשלה, שלא בדרך של מכרז או ועדת איתור.

 

בחירת העובדים, מהזוטר ועד הבכיר חשוב שתתבצע לאור דרישות התפקיד, השכלה מתאימה וניסיון, בהליך של מכרז בו יוכלו להגיש מועמדות רק אלה העומדים בדרישות ותנאי המכרז. 

 

מינוי פוליטי של "משנה למנכ"ל", שהוא תפקיד מספר 2 בהיררכיה הניהולית במשרדי הממשלה, לאחר תפקיד המנכ"ל (שהוא מינוי פוליטי של השר), כשהגדרת תפקידו של המשנה אינה ברורה, ובעיקר כאשר הבחירה תהיה על רקע פוליטי - ללא מכרז, לאו דווקא ע"ס כישורים מקצועיים אלא ע"ס שייכות מפלגתית, גורמת לעלויות גבוהות, במיוחד במקומות שתפקיד זה אינו נדרש ולא היה קיים עד כה, ובמיוחד על רקע שיטת המינויים החדשה שאושרה לאחרונה ע"י ממשלת ישראל.

 

תפקידה החשוב של וועדת האיתור בבחינת המועמד, וצמצום שני נציגי הציבור שהיו בה {היו בה רק 2 נציגי ציבור} מייתרת הלכה למעשה, את כל תהליך הבחירה, כשברור מראש, שהמועמד של השר ומנכ"ל המשרד, הוא שייבחר.

 

המשך פעילות וועדת האיתור במתכונתה המצומצמת והחדשה, היא כסות להחלטה לגבי הבחירה, ונראה שעדיף במקרים אלה לוותר על עצם פעילותה בבחינת המועמד.

 

ראוי לציין גם את העלויות הכספיות הגבוהות בגין העסקת משנים למנכ"ל, כולל מימון הלשכה וההטבות שנושא תפקיד בכיר כזה זכאי לקבל.

 

הטיעון של הגורמים הפוליטיים כי מינוי כזה ישפר את המשילות של הממשלה, לא נראה נכון. כניסת מינוי פוליטי, כמשרת אמון נוספת בדרג הבכיר ביותר במשרד, לתקופה של כמה שנים בלבד, כל עוד הממשלה מתפקדת, ללא היכרות עם השירות הממשלתי, לא תשנה מהותית את דרכי עבודתה של הפקידות המקצועית במשרד, וגם לא תשפר את ביצועיה בכל הקשור למתן שירות איכותי לאזרח, וסיוע למנכ"ל בביצוע מדיניות השר והממשלה.

 

המינויים הפוליטיים מצטיירים כרעה חולה של השרות הציבורי המקצועי, עקב כניסת אנשים על בסיס של קשרים ולא רק כישורים, ועל בסיס פוליטי מפלגתי, עובדה הפוגעת מהותית בנרטיב של השירות הציבורי.

 

גם העיכוב במינוי נציב שירות מדינה חדש, גורם להחלשת הנציבות שהיא המוסד המקצועי המנווט את פעילות משרדי הממשלה בכל הקשור לניהול משאבי האנוש, ומונע את המשך ביצוע הרפורמה שהחלה בפעילות משרדי הממשלה, ונעצרה עם סיום כהונתו של נציב שירות המדינה לפני מספר חודשים.

 

עמותת הסגל הבכיר בשירות הציבורי שנוסדה ע"י נציבות שירות המדינה, הג'וינט ואלכ"א לפני שנים רבות, שמה על דגלה לעודד, לקדם ולשפר את איכותו של השירות הציבורי בישראל, תוך העלאה של רמת הניהול וטיפוח הנורמות והסטנדרטים האתיים בשירות הציבורי. לדעת הנהלת העמותה, מהלכי הממשלה אינם מביאים לשינוי ושפור השירות.

 

העמותה שפועלת ללא זיקה מפלגתית כלשהי, תומכת במקצועיות ובקידום השירות הציבורי ולא בחלוקת תפקידים ובעיקר החשובים, כמינוי פוליטי אישי, שכל מחויבותו של נושא התפקיד עלולה להיות כלפי הגורם הממנה - השר או המנכ"ל, ולא דווקא לטובת השירות הציבורי ואזרחי המדינה.

 

ישנה הכרה באקדמיה, במינהל ובציבור, לגבי זכות ראש הממשלה והשרים למינוי אנשים למשרות אמון {מנכ"ל, עוזרים, ראש לשכה וכו'} אולם קיימת אי הסכמה לגבי מינויים פוליטיים בדרגים המקצועיים.

 

יש לנקוט בתהליך של חיזוק השירות הציבורי בסגל מקצועי ואיכותי על סמך בחירת המועמד הטוב ביותר מבין מספר מועמדים בעל כישורים, השכלה וניסיון הנדרש במילוי המשרה.

 

במשטר הפוליטי הקיים בישראל, מעטות הממשלות המשלימות קדנציה מלאה של 4 שנים, ולכן חשיבות הדרג המקצועי היא מהותית, בכדי לשמור על סטנדרט תפקודי גבוה בעיקר במצבים של חילופי ממשל תכופים.

 

הנהלת העמותה , מצטרפת לגופים השונים במדינה המבקרים החלטה זו וחושבת כי ההחלטה לא תביא שום תועלת לשירות הציבורי ולאיכותו, וכי יש להמשיך ולחזק את איכות פעילות השירות הציבורי.

%content7%
עמותת הסגל הבכיר