ניירות עמדה משנת 2025

אם זה לא הגיוני אז זה לא קורה

הכותב: ד"ר גדעון בן-דרור חבר בעמותת הסגל הבכיר בשירות הציבורי, 17 בפברואר 2025.

מדינת ישראל מפתחת בהדרגה חוק חדש של כללי ניהול וקבלת החלטות, המבוסס על תהליך שסופו הוא היפוך התוצאה לעומת ההצהרה והכוונה. חוק זה הינו: "אם הנושא הינו הגיוני ודרוש – אזי אין סיכוי שיתקבל ויתבצע כהלכתו".

מרביתנו מכירים את "חוק פרקינסון" (הידוע במכלול היגדי ניהול בהם בולטים חוסר היעילות והעיוותים בקבלת ההחלטות), וכן את "העקרון הפיטרי" (הקובע כי בארגונים ציבוריים אנשים מקודמים לתפקידים בכירים יותר אשר הינם מעבר לשיא הכושר והיכולת שלהם).

עתה, מהווה ישראל "אור לעצמה ולגויים" בחדשנות של כללי ניהול וקבלת החלטות המבוססים על הכלל של אם זה הגיוני – אז זה לא קורה. ודוגמאות יש למכביר:

 

מיזוג רשויות מקומיות באותו מרחב אורבני (אשר הינן מיעוטות אוכלוסין אך בכל אחת יש רכיב פוליטי רחב וכפילות של חברי מועצה, ושל מחלקות ואגפים).

צמצום מספר סגני ראש העיר (כולל גם את כל הלשכות, העוזרים, המזכירות, המכוניות, השכר, שעות נוספות וכוננויות, ייצור ניירת מיותרת, ובעיות תיפקוד של ראש העיר ומועצת העיר).

עודף כח אדם מעבר לתקן (בכל משרד ממשלתי ובכל רשות מקומית יש יותר עובדים משיא כח אדם מאושר, תוך שימוש במיקוד חוץ – חברות כח אדם).

כולם מדברים על חשיבות ההון האנושי (חינוך) וההון החברתי (מצרף של אינדיקטורים חברתיים) – ובפועל אין הנושא עומד באמת בסדר עדיפות לאומי גבוה (במדינה בה אין משאבים פיזיים טבעיים).

חיזוק הנגב, הגליל וירושלים (בחינוך, בתעסוקה, בתשתיות) – ובפועל מקצצים תמריצים ואין מפתחים מקומות עבודה ואין משביחים את החינוך.

מוסכם על הכל שגיוס והשמת עובדים צריך להיות מבוסס על השכלה, ידע וניסיון, אך דו'חות מבקר המדינה חושפים את תופעת הנפוטיזם בחברות ממשלתיות ובשירות הציבורי כולל בשלטון המקומי.

בניה בשיטות מתועשות – דבר העשוי להוזיל את הבניה בכ- 20% (אולם למה להשקיע בהון ובציוד אם יש פועלים זרים ועובדים זולים מהשטחים).

הגיוני להשקיע ברכבות  אבל זאת כאשר לא היה חצי מיליון ₪ לספריית העיוורים בנתניה. או הצורך במרפאת חירום קדמית בקרית שמונה,אשר לפני 10 שנים היה אומדן העלות של 1 מליון ש'ח(שלא נמצאו.גם לספריה שם).

התפלת מים – חברות ישראליות כבר פיתחו את הטכנולוגיות והקימו מתקנים בחו"ל (!) כאשר יש לעתיםמחסור במים, פה, בארצנו המדברית, ונערכו לשנע מים מטורקיה. להזכירכם, ישראל משנעת לירדן 100  מליון קוב מים בשנה !!!

קיים וזמין בשפע משאב טבע חופשי השמש והטכנולוגיות הסולריות, ידועות לכל, אך הממשלה אישרה הקמת תחנת כח פחמית נוספת לחברת החשמל  באשקלון. זוכרים אנו שכבר בשנת 1953 !!! החלו להפעיל את ההמצאה הגאונית של ד'ר צבי תבור- דודי השמש והקולטנים לחימום מים.

הגיוני להלחם בטרור החקלאי ובפרוטקשן? בודאי,אך לא עושים כלום.

הגיוני שחייבים להלחם בהון השחור המגיע מדי שנה לממדים מפלצתיים? בודאי, אך הממשלה כבר שנים רבות לא עושה כלום.

מספר משרדי הממשלה כיום הוא ענק. 38 משרדי ממשלה, 16 סגני שרים, והשטיק והטריק של 21 נורבגים בכנסת.הגיוני וחייבים לחזור למתכונת שהיתה בעבר- 18 משרדי ממשלה,6 סגני שרים. הגיוני? בודאי,אך אין סימנים לביצוע.

אסון ה 7.10 חייב התפטרות מידית של ראש הדרג המדיני וראש הדרג הצבאי.

לפתח את הנגב, לגבש ערים, קיבוצים,מושבים, קהילות- בנגב, עם תשתיות תעסוקה,חינוך,חוות סולריות, חדשנות טכנולוגית, תחבורה מודרנית. את ה 150 מליארד ש'ח שאושרו למטרו- יש להעביר לפיתוח הנגב. הגיוני? בודאי, אך אין חזון כזה בממשלה של העצמת הנגב .

16. חיזוק מטרופולין באר שבע. הגיוני? אך אין תכנית כזאת.

17. הממשלה מאיימת על תושבי הצפון, שאם לא יחזרו לבתיהם ב 1 במרץ, ישללו מהם את מענק השיבה ואת מענק השהות. הגיוני? ודאי שלא. ההגיוני הוא- לשקם את הישובים,הבתים,מבני הציבור והתשתיות תחילה. אך זה לא נעשה.

 

דוגמאות נוספות ברמה לאומית לא חסרות. מאשרים הגדלה ותוספת של הבאת פועלים זרים לחקלאות ולבניה במקום להמשיך בנחישות לחיסול העבדות במדינת היהודים, לקדם בניה מתועשת, ולקדם טכנולוגיות חדשות בחקלאות( במקום תכניות ממשלתיות לסגירת מכון וולקני.הגיוני? לא).

 

יש לבצע מהלך של – Back To Basics אל נורמות וסטנדרטים חברתיים וכלכליים נכונים.

 

הדברים נכתבים בכאב, לא כפיליטון בתכנית "ארץ נהדרת", וכתזכורת של אי השלמה עם המצב. קיימת ציפיה גדולה למנהיגות חדשה, מסוג אחר, אשר מאמינה ביכולת לעצב חברה וכלכלה על בסיס רציונלי עם רגישות חברתית.

 

ד"ר גדעון בן דרור

לשעבר סגן יו'ר עמותת הסגל הבכיר

בשירות הציבורי,

סמנכ'ל בכיר לפיתוח ובינוי משרד החינוך

חבר המועצה הארצית לתכנון ובניה

 

 

%content7%
עמותת הסגל הבכיר